A
A
  • Angol
  • Magyar
  • 32 perc

Diétatrendek tegnap és holnap: Bantingtól a 3D nyomtatott húsig

Hogyan változott a diétázás az elmúlt 160 évben? Egy múltbéli és egy futurisztikus étrend tanulságait ütközteti a videó – meglepő ízekkel és dilemmákkal.

Az összeállítás a táplálkozás múltját és jövőjét ütközteti egymással, kiindulva William Banting 1863-ban publikált, ikonikus fogyókúrájából. Megtudhatjuk, milyen étkezési szokások és napi menük segítettek Bantingnak jelentős fogyásban, miközben betekintést nyerünk a korabeli étrend összetevőibe, mint a húsfélék, édességek, valamint az alkohol gyakori jelenléte a mindennapi rutintól a vacsoráig.

Érdekes különbségek rajzolódnak ki a 19. századi és a jövő (2050) diétatrendjei között. Ma már a laboratóriumban előállított élelmiszerek, személyre szabott étrendek, algoritmusok által optimalizált táplálkozás, illetve anti-aging funkcionális italok jelentik az innováció csúcsát. Megjelenik a fenntarthatóság kérdésköre, így például lab-grown vagy 3D nyomtatott hús, illetve a teljesen növényi alapú, vegán irányzatok térhódítása.

A modern diétákban kulcsszerepet kapnak a mikrotápanyagok, pontos kalóriaszámolás, illetve a hosszú élettartam elérése. Kérdésként vetődik fel, hogy mennyiben teszik igazán egészségessé vagy élvezetessé életünket ezek az új trendek, és mennyire tudunk elszakadni a természetes, egyszerű alapanyagoktól, amelyeket elődeink fogyasztottak?

Az alkotás elgondolkodtató párhuzamokkal, szellemes megfigyelésekkel világít rá a fogyókúrázás és egészségtudatos étkezés evolúciójára – mindezt szubjektív, humoros élménybeszámolókon keresztül.