A
A
  • Angol
  • Magyar
  • 7 perc

Dánia a növényi alapú étrend felé tereli lakosait

Dánia úttörő tervvel ösztönzi állampolgárait a növényi alapú táplálkozás felé, kiemelve az egészségügyi, környezeti és gasztronómiai szempontokat is.

Dánia innovatív módon próbálja átformálni lakosai étrendjét, a hagyományos húsalapú ételek helyett hangsúlyt fektetve a növényi alapú fogásokra. Egy, a Koppenhágától északnyugatra található étteremben például a klasszikus smørrebrød szendvics új, húsmentes változatát kínálják, izgalmas ízeket és alapanyagokat felvonultatva.

Az egészségügyi és környezetvédelmi szempontok miatt a dán kormány elindította Nagyszabású Akciótervét a Növényi Alapú Ételekért, melynek keretében farmereket, séfeket és éttermeket támogatnak ilyen irányú fejlesztésekben. A cél, hogy ne csak az étrend, de maga a mezőgazdaság és élelmiszeripar is fenntarthatóbbá váljon, hiszen Dániában a hús- és tejágazat felelős a kibocsátások jelentős részéért.

Az anyagi ösztönzők, támogatások mellett nagy hangsúlyt fektetnek az ízvilág fejlődésére is, például gombák, fermentáció és alternatív tengeri gyümölcsök révén. Több szereplő szerint kulcsfontosságú, hogy az új ételek a megszokottakhoz hasonlóan ízletesek legyenek, a fogyasztók pedig természetesnek, sőt kívánatosnak fogadják el őket.

Előkerül az is, hogyan lehet társadalmi szinten normalizálni a növényi alapú táplálkozást, például az elnevezésekben elkerülve a „vegán” vagy „vegetáriánus” kifejezéseket. Megvitatják, mekkora területet igényelne a növényi alapú termelés, hogy milyen gazdasági lehetőségek rejlenek benne, és milyen társadalmi, viselkedési változások támogathatják az átállást.