Mi teszi a cowboy ribeye steak elkészítését különlegessé, amelynek legendás változata Bobby Flay-t is legyőzte az Iron Chef műsorban? Az első lépés a hús gondos sózása és száraz pácolása, amely során a só nemcsak ízesít, hanem segít a nedvességet a steak belsejébe visszajuttatni.
A marinád főszereplője a cayenne-i bors és a barna cukor keveréke, amellyel egyedülálló, édes és fűszeres mázat képeznek a hús felszínén. A cukor és fűszerek hosszas, akár háromnapos pihentetése során szirupos, ragyogó mázzá alakulnak, különleges karaktert adva a steaknek.
Az elkészítés során a grill használata és a hőfokok pontos beállítása is nagy figyelmet kap: a steak először forró, majd hideg rácson sül, végül indirekt hőn készül el. A technika célja, hogy tökéletes kéreg, szaftos belső rész és egyedülálló karamellizált ízek alakuljanak ki – miközben kihívást jelent a cukor pirítása és a füst ízének harmóniája.
A történet a Westchester-i X2O étterem legendás séfjéhez, Peter Kelly-hez kapcsolódik, akinek receptje inspirálta a videóban bemutatott elkészítési módot. A steak tálalásához többféle szószt is javasolnak, de a hangsúly a hús sokrétegű ízvilágán marad. A videó során további grill trükkök, hőmérsékletmérés és vajjal való befejezés is terítékre kerülnek.