A
A
  • Angol
  • Magyar
  • 13 perc

Ceviche-kalandok: extrém halászat a perui Huarmey szikláin

Peru távoli partján különleges, csak itt készülő ceviche miatt másznak életveszélyes sziklákra bátor halászok; izgalmas módszerek és küzdelmes mindennapok tárulnak fel Huarmey halászfalujában.

Peru sivatagos partvidékén kevés bátor férfi vállalja, hogy sziklákon mászva, veszélyes körülmények között vadásszon egy különleges tengeri puhatestűre, a barquillo-ra. Történetük egy motoros utazással indul, amelyen átszelik a vad vidéket, hogy elérjenek a tengerparti sziklafalakhoz.

A barquillo egy ritka csemege, amelyből Huarmey városában egyedi ceviche készül. A helyi mariscadorok, mint Ermiño Lobato de la Cruz és mentora, El Grande, ősi módszerekkel kapaszkodnak le akár 300 méter magas sziklafalakon. Egyetlen biztosítékuk egy vasrúddal rögzített kötél, miközben minden mozdulat veszélyt rejt magában.

Miközben a hullámok a sziklákhoz csapódnak, ezek a férfiak nemcsak saját bátorságukat, hanem új technikákat és eszközöket is bemutatnak, legyen szó kézzel szedett vagy bambuszbotból és vashorgokból készített szerszámokról. Különféle módszereik révén próbálnak minél több barquillo-t összegyűjteni, amelyet aztán helyi piacokon értékesítenek.

A halászélet számos veszéllyel jár: a balesetek gyakoriak, és csak kevesen tudnak így megélni Huarmey térségében. A videó feltárja, hogyan tartja el családját egy-egy mariscador, mivel jár a sziklamászás és a barquillo-beszerzés, és azt is, miért érkeznek turisták a világ minden tájáról e kivételes ceviche miatt. Felmerül azonban a kérdés: a hagyományos életforma vajon fenn tud-e maradni e veszélyek és kihívások közepette?