Az Indian pudding, Amerika egyik legrégebbi desszertje, egyedülálló elegyet alkot a régi és az új világ alapanyagaiból. Bár napjainkban már csak kevés helyen találkozhatunk vele – főként Új-Anglia egyes éttermeiben vagy gasztrotörténeti műsorokban –, a története és receptje sok érdekességet rejt.
A recept fő összetevője a kukoricaliszt, amelyet a brit telepesek a 17-18. században kezdtek használni, mivel a gabonafélék szűkösek voltak az Újvilágban. A helyi őslakosok által régóta használt kukoricát az európai hozzávalókkal ötvözték, így született meg az Indian pudding, amelyet eredetileg egyszerűen, kukoricából, melaszból és tejből készítettek.
Különféle elkészítési módok léteztek: voltak bonyolultabb változatok tojással és vajjal, és egészen egyszerűek is. A videóban az 1829-es Lydia Child-féle változatot mutatják be, amely bőségesen bemutatja az akkori konyhatechnológiákat, a hosszú sütési időt, valamint az amerikai gasztronómia gazdag történetét is.
Az Indian pudding fejlődése szorosan összefügg a társadalmi változásokkal és a kulturális keveredéssel: az angol ‘hasty pudding’ átalakulásától kezdve a bennszülött receptekig, majd a desszert terjedéséig az amerikai konyhában és sorsának alakulásáig egészen a 20. századig. Az is kiderül, miként vált szimbólumává bizonyos mozgalmaknak, és hogyan élte túl a divatos desszertek térhódítását.
Érdekes kérdések vetődnek fel: Miért tűnt el ez a desszert a mindennapokból, mik voltak a regionális különbségek, hogyan változtak a hozzávalók az évszázadok során, és milyen szerepet töltött be az amerikai identitástudatban? Ráadásul feltárul, mennyi legendás történelmi személy kötődik ehhez a fogáshoz.










