Hat amerikai résztvevő vállalkozik arra, hogy különböző ikonikus állami ételeket kóstoljon és rangsoroljon. Az ízek palettája rendkívül sokszínű: a vadnyugat bivalyhúsos burgerétől a floridai Key lime pitéig, vagy épp az Alaszkából származó legendás „duck fart” koktélig terjed.
Az egyes fogásokat izgalmas háttértörténetek kísérik. Megismerhetjük például, hogyan vált a Nyugat-Virginia-i pepperoni rolni a bányászok gyors és laktató elemózsiájából katonai ellátmánnyá, vagy hogy az alabamai fehér barbecue szósz miként találta meg a helyét az állam kulináris kultúrájában.
A műsorban a résztvevők érzékszervi tapasztalatokat osztanak meg: állag, textúra, illat és íz alapján keresnek választ arra, mennyiben különböznek egymástól a különféle ételek – például a háromféle, Amerika keleti partjáról származó kagylóleves vagy a Michiganből ismert pasty húspite.
Szórakoztató vita alakul ki arról is, melyik étel vagy ital mennyire felel meg a hétköznapi vagy ünnepi alkalmaknak, és hogy kinek melyik ízvilág jön be leginkább. Számos kérdés merül fel: Mitől lesz egy étel igazán ikonikus? Milyen történetek rejtőznek az egyszerűnek tűnő fogások mögött? Lehet-e egy koktéltól „melegedni”, vagy mikor lesz egy „munkásételből” országos kedvenc?