Különböző gombafajták képesek súlyos idegrendszeri betegségeket kiváltani, akár olyan szinten is, hogy egy adott környéken ijesztően megnövekedhet az ALS-esetek száma. Érdekes kutatási eredmények szerint például a Francia Alpok egyik településén az erdei gombák kedvelői körében kimagaslóan magas volt az ALS előfordulása.
Nemcsak a genetikai tényezők játszanak szerepet az ALS kialakulásában, hiszen a legtöbb esetet nem magyarázza a családi hajlam. A környezeti hatásokat és a táplálékkal a szervezetbe jutó mérgező anyagokat is figyelembe kell venni.
Guamban a háború utáni gazdasági nehézségek miatt egy helyi növényt kezdtek többen fogyasztani, amelyről később kiderült, hogy mérgező vegyületeket tartalmaz, és összefüggésbe hozható az ALS-járvány kitörésével. Formális élettani és epidemiológiai vizsgálatok segítettek feltárni ezeket a rejtett összefüggéseket.
A franciaországi eset kapcsán kiderült, hogy a hamis kucsmagomba, ha nyersen fogyasztják, veszélyes anyagokat tartalmaz, amelyek károsíthatják az idegsejteket. Az ilyen regionális járványok felhívják a figyelmet arra, mennyire fontos a kulturális és környezeti tényezők vizsgálata a betegségek eredetének feltárásában.