A
A
  • Angol
  • Magyar
  • 7 perc

ALS-járványok titka: gombák és mérgező növények hatása

A videó bemutatja, hogyan okozhatnak regionális ALS-járványokat egy-egy helyi táplálkozási szokás, például gombák vagy trópusi növények fogyasztása.

Különböző gombafajták képesek súlyos idegrendszeri betegségeket kiváltani, akár olyan szinten is, hogy egy adott környéken ijesztően megnövekedhet az ALS-esetek száma. Érdekes kutatási eredmények szerint például a Francia Alpok egyik településén az erdei gombák kedvelői körében kimagaslóan magas volt az ALS előfordulása.

Nemcsak a genetikai tényezők játszanak szerepet az ALS kialakulásában, hiszen a legtöbb esetet nem magyarázza a családi hajlam. A környezeti hatásokat és a táplálékkal a szervezetbe jutó mérgező anyagokat is figyelembe kell venni.

Guamban a háború utáni gazdasági nehézségek miatt egy helyi növényt kezdtek többen fogyasztani, amelyről később kiderült, hogy mérgező vegyületeket tartalmaz, és összefüggésbe hozható az ALS-járvány kitörésével. Formális élettani és epidemiológiai vizsgálatok segítettek feltárni ezeket a rejtett összefüggéseket.

A franciaországi eset kapcsán kiderült, hogy a hamis kucsmagomba, ha nyersen fogyasztják, veszélyes anyagokat tartalmaz, amelyek károsíthatják az idegsejteket. Az ilyen regionális járványok felhívják a figyelmet arra, mennyire fontos a kulturális és környezeti tényezők vizsgálata a betegségek eredetének feltárásában.