Gyakran találkozhatsz a xilitollal kedvenc rágógumid vagy cukormentes édességed összetevői között – de vajon mennyire egészséges ez a különleges édesítőszer? Sokakban gyanakvást kelt a neve, ám egyre több tudományos bizonyíték utal arra, hogy a xilitol számos jótékony hatással rendelkezik.
Természetes cukoralkoholról van szó, amelyet egyes gombákban, gyümölcsökben és növényekben találhatunk meg. Olyan egyedi tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek révén támogatja a száj, a csontok és a bélrendszer egészségét. Egyes kutatások szerint képes gátolni a fogszuvasodást okozó baktériumokat, elősegítheti az ásványi anyagok felszívódását, vagy akár a csontok újraépülését is.
A xilitol prebiotikumként is működik, vagyis támogatja a jótékony bélbaktériumokat, de fogyasztásával kapcsolatban felmerülhetnek emésztési kérdések is, mint például enyhe hashajtó hatás. Az édesítőszer továbbá kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a cukor, és lehet, hogy a vércukorszint stabilizálásában, illetve a cukorbetegség kezelésében is szerepet játszhat.
További izgalmas terület, hogy a xilitol akár a sebgyógyulásra, bőrbetegségek kezelésére vagy fertőzések megelőzésére is pozitív hatással lehet. Egy nagyszabású, Malawiban végzett vizsgálat pedig arra utal, hogy jelentősen csökkentheti a koraszülés kockázatát bizonyos populációkban – de vajon milyen mechanizmusokon keresztül valósul ez meg? Ezeket a kérdéseket boncolgatja az ismertetett videó.