Bár sokan úgy gondolják, hogy a tésztához kínált reszelt parmezán minden esetben az eredeti, valójában az igazi Parmigiano Reggiano készítése szigorú szabályokhoz kötött, és csak Olaszország néhány régiójában, hagyományos módszerekkel történhet. Egy kíváncsi látogató most bejárja az olasz vidéket, hogy a legelismertebb sajtkészítővel együttműködve végigkövesse ezt az évszázados folyamatot.
A sajtkészítés első lépései hajnalban, a tehénfarmon kezdődnek, ahol a friss tej begyűjtése és feldolgozása kulcsfontosságú szerepet játszik az ízek kialakításában. Óriási jelentősége van a precizitásnak, a higiénének, valamint annak, hogy a jó baktériumok felülkerekedjenek a rosszakon – hiszen ezen múlik a végső minőség.
Az elkészült sajttészta formázása, majd hosszú hónapokig, akár évekig tartó érlelése mély szenvedélyről és tapasztalatról árulkodik. Körültekintő kézi munkával, családi hagyományok átadásával minden kerek sajt egyedi lenyomata az időnek és a hozzáértésnek. Vajon milyen íze lehet egy 5 vagy akár 20 éves sajt különleges, csak ritka kiváltságként kóstolható példányainak?
A kulisszák mögötti jelenetekben a nézők betekintést kaphatnak olyan ritka mozzanatokba, mint a hatalmas sajtkerék kézi felbontása és a legősibb, legdrágább sajtok megízlelése. Izgalmas kérdés marad: milyen kihívások árán lehet részese valaki ennek a hagyománynak, és mennyit jelenthet egy igazán tökéletes sajt megalkotása?