A szifonos kávéfőző működését boncolgatja ez az epizód, különösen azokat az összetett technikai kérdéseket, amelyek a precíz kávéfőzés során felmerülnek. Számos érdekes, akár meglepő kísérletet mutat be, például a hőforrások hatékonyságának vizsgálatát, és azt, hogy miként lehet a szifon fizikai paramétereit mérni.
Részletesen foglalkozik a hőmérséklet szerepével: hogyan befolyásolja az elzárás pillanata, a különböző fűtési módszerek, valamint az, hogy mikor kerül be a kávé a főző felső kamrájába. Felmerül az is, hogy vajon mennyire határozza meg a hőmérséklet a kész ital minőségét, illetve vannak-e elhanyagolható különbségek a három-, négyfokos eltérések között.
A mechanikai mérések közé tartozik a nyomásváltozások vizsgálata: például kiderül, hogy a rendszer mennyire zárt, létrejön-e vákuum, vagy milyen erők működnek az alsó és felső kamrák között. Ebből adódóan szó esik a filter és az őrlemény szemcseméret szerepéről is a kivonatolás során.
Szóba kerül a keverési technika is, ugyanis eltérő módszerek (például körkörös keverés, illetve keresztirányú mozdulatok) különböző hatással vannak a kávéágy kiegyenlítésére és végső ízére. Az időzítés kérdését is felveti: milyen szerepe van a különböző hosszúságú infúziónak ugyanannál az extrakciónál és szemcseméretnél.
Végül speciális laboratóriumi mérések is előkerülnek: a perkoláció és immerszió elméleti különbségei, és hogy ezek hogyan jelennek meg a szifonos főzés kapcsán, továbbá mennyire befolyásolja az extrakció végeredményét a felső és alsó kamrában mért kávé oldott anyagtartalma. A témák több lehetőséget, kérdést és kísérleti irányt is felvetnek, amelyek a kávékészítés tudományosabb megközelítését segítik.










