A kerékpárosok körében a szénhidrátok jelentik az első számú üzemanyagot, de vajon tényleg a minél több, annál jobb elve érvényesül? Egy sportolói teszt során vizsgálják, mennyire hatékonyan képes egy kerékpáros a bevitt szénhidrátokat hasznosítani, és mennyire személyre szabott ez a folyamat.
A kutatáshoz Dr. Tim Podla, elismert sportdietetikus csatlakozik, aki már komoly profi csapatokkal dolgozott. Az epizódban szó esik az optimális szénhidrátbevitel meghatározásának módjáról, valamint a szénhidrátok felszívódásának, oxidációjának és toleranciájának bonyolult különbségeiről is.
A videó rávilágít, mennyire kihívást jelenthet a nagy mennyiségű glükóz fogyasztása, és hogy ez mennyire függ egyéni tényezőktől, például a gyomor-bélrendszer alkalmazkodóképességétől vagy az előzetes edzési és táplálkozási állapottól.
Születnek kérdések arról, hogy ezek a fiziológiai paraméterek (mint például a szénhidrát-oxidáció) mennyire állandók, mennyire befolyásolhatja őket az időszak, a környezeti feltételek vagy éppen a verseny előtti táplálkozás, illetve hogy a zsírok üzemanyagként való felhasználásának képzése mennyire elhanyagolt terület.
Felmerül az is, milyen hatással van az edzés intenzitása az üzemanyag típusára, vagy éppen mennyire érdemes mindennap maximálisan pótolni a szénhidrátot, vagy megtanulni, mikor léphet előtérbe a zsírégetés, megőrizve a glikogénkészleteket.