A Spotted Dick nevű desszert történetét és elkészítési módját ismerhetjük meg a videóban, amely a brit gasztronómia egyik legtréfásabb nevű receptjét mutatja be. A szerző a 19. századi forrásokból indul ki, többek közt Alexis Soyer szakácskönyve alapján rekonstruálja a hagyományos változatot, ahol marhazsír és aszalt gyümölcsök adják a fő hozzávalókat.
Az angol „pudding” kifejezés értelmezése is szóba kerül: míg Amerikában inkább pudingszerű krémet jelent a szó, itt egy főzött vagy gőzölt tésztáról van szó, amely legközelebb a süteményre emlékeztet, de mégsem egészen az. A különböző készítési módszerek – formában vagy ruhában főzés – és a tipikus henger alak is bemutatásra kerül.
Külön érdekességként felmerül a desszert névválasztásának kérdése is, kiemelve, hogy a „spotted” a gyümölcsdarabokra, a „dick” pedig a régi „dough” (tészta) szó egyik változatára utal. A névvel kapcsolatos viccek, a történelmi indokolás és a szóhasználat alakulása is terítékre kerül.
A videó foglalkozik a Spotted Dick társadalmi hátterével is: eredetileg olcsó, kevés hozzávalót igénylő, munkásosztálybeli, sőt katonai és iskolai környezetben is népszerű desszert volt. A gasztronómiai környezet mellett szó esik szóhasználati anekdotákról, témák között szerepelnek például névváltozások és a brit humor hozzáállása a sütemény nevéhez.