Sokan nem is gondolnák, hogy a borvilág egyik sokoldalú és mégis alulértékelt fajtája mennyi meglepetést tartogat. Ez a szőlőfajta világszerte különböző stílusú borok készítésére alkalmas: az elképesztően friss, mégis koncentrált fehérboroktól az édeskés, akár évtizedekig érlelhető desszertborokig terjed a paletta.
Több kontinensen, például Európában, Ausztráliában, Dél-Afrikában és Dél-Amerikában is izgalmas, karakteres borokat állítanak elő ebből a fajtából, amelyek mind egyedi területi jegyeket hordoznak. A klímától és talajtól függően változik a borok savtartalma, aromatikája és testessége, ugyanakkor a magas savtartalom és a frissesség szinte minden tételben visszaköszön.
Felmerül a kérdés, vajon miért ennyire háttérbe szorul ennél a szőlőnél az egyedi stílusok bemutatása, illetve hogyan lehet összehasonlítani a klasszikus, francia termőterületeket az újvilági borokkal? Egy-egy ikonikus pincészet történetén keresztül betekintést nyerhetünk a borászati tradíciók és szőlészeti módszerek sokszínűségébe is.
Az epizód során az is szóba kerül, mennyire változatos aromákat és textúrákat kínálhat egyetlen fajta; szó lesz a borok savas, citromos, viaszosságot idéző karakteréről, valamint arról, hogy a borok elképesztő átalakuláson mennek keresztül az érlelés során. A bemutatott borokat különféle országokból választották, és mindegyik más szemszögből világítja meg ezt a kevéssé ismert bajnokot.